Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να τεθεί εκτός νόμου το HDP

Ηχηρό «όχι» είπε το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας στη μεθόδευση της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν κατά του κουρδικού κόμματος HDP (Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών).

Σήμερα, το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε την προσφυγή εισαγγελικού λειτουργού με σκοπό τη διάλυση του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, στο οποίο προσάπτει πως συνεργάζεται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, το Δικαστήριο επικαλέστηκε διαδικαστικές ελλείψεις και αποφάσισε να επιστρέψει στην Εισαγγελία το κατηγορητήριο εναντίον του HDP. Πλέον, η Εισαγγελία εισαγγελία καλείται να «διορθώσει» τις όποιες ελλείψεις, προτού υποβάλει ξανά αίτηση στο Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν είχε πυροδοτήσει έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Τυχόν διάλυση του HDP «θα ανατρέψει αδικαιολόγητα τη βούληση των Τούρκων ψηφοφόρων, θα υπονομεύσει περαιτέρω τη δημοκρατία στην Τουρκία και θα στερήσει σε εκατομμύρια Τούρκους πολίτες την εκλεγμένη εκπροσώπησή τους», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη στιγμή που ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατήγγειλε υποχώρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία και υπογράμμισε ότι τυχόν απαγόρευση του HDP θα υπονομεύσει την αξιοπιστία της δέσμευσης της Άγκυρας για μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι είναι αναρμόδιο να εξετάσει την προσφυγή ενός φιλοκούρδου βουλευτή, Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, εκλεγείς με το HDP, ο οποίος εξέπεσε του αξιώματός του, για «τρομοκρατική προπαγάνδα». Μετά την απόφαση αυτή, ο Γκεργκερλίογλου ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί